Перейти до основного вмісту

Міненерго продовжує планову підготовку до ОЗП 2022/2023

04 серпня 2022, 18:12

Міністерство енергетики України продовжує планову підготовку до опалювального сезону 2022/2023 років.

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі національного телемарафону #UAразом.

Очільник Міненерго наголосив, що майбутній опалювальний сезон буде досить складним і в Україні, і в Європі, зокрема, з огляду на військове вторгнення росії на територію нашої держави, а також газовий шантаж країни-агресора щодо Європи.

“Підготовку до нового опалювального сезону ми розпочинаємо вже на наступний день після закінчення попереднього. Зараз підготовка до опалювального сезону йде за планом. Затверджені графіки як ремонтної кампанії, так і накопичення енергоресурсів. Великий обсяг роботи також пов’язаний з підготовкою до можливих надзвичайних ситуацій, які перш за все можуть виникнути внаслідок обстрілів з боку росіян”, - сказав Герман Галущенко.

Міністр наголосив, що розроблені різні сценарії проходження ОЗП. Планові обсяги накопичення газу та вугілля орієнтовані в першу чергу на критичні сценарії, аби навіть за найскладніших умов забезпечити енергопостачання для населення. 

Він також звернув увагу, що після повномасштабного вторгнення росії споживання енергоносіїв, зокрема, газу скоротилося на близько 40%. З огляду на це, а також розгортання ситуації на фронті, потрібні для накопичення обсяги газу протягом підготовки до ОЗП можуть актуалізуватися.

“Водночас запас газу потрібен також для сталого проходження можливих кризових ситуацій, коли він може знадобитися і для виробництва електроенергії”, - пояснив міністр. В умовах ведення війни через ворожі обстріли можуть виникнути логістичні проблеми з доставкою вугілля на теплогенеруючі підприємства, і за таких умов газ буде потрібен як альтернативний вид палива.

Герман Галущенко також повідомив, що накопичення вугілля відбувається за графіком.

Міністр наголосив, що українська енергосистема працює стабільно, і виробляє достатню кількість електроенергії, наразі навіть з профіцитом.

“За нашими розрахунками, електроенергії абсолютно вистачить для забезпечення споживачів протягом опалювального сезону навіть при збільшенні споживання”, - запевнив він. Герман Галущенко нагадав, що минулого року максимуми навантаження на систему сягали 25 тис МВт, і в таких умовах система продовжувала стабільно працювати.

Міністр енергетики підкреслив, що ОСР вже проводять ремонтні кампанії, в тому числі готуються до можливого збільшення навантаження на систему впродовж опалювального сезону. Якість і терміни проведення робіт контролюються “Держенергонаглядом”.